Errebal building

+info

Errebal building

Multipurpose building and cultural equipment in Errebal

Year: 2019

Location: Eibar, Gipuzkoa

Project: TAPER+VAUMM+Mikel Aparicio+Ernesto Galván

Structural engineer: Ingeniería Lanchas

Facilities engineer: Sogotek

Client: Ayuntamiento de Eibar

Constructor: Iza, Campezo

Errebal is configured as a new union space in Eibar, in which the public space is the protagonist, “generating a place rather than a building.”

 

Errebal aims to join and articulate Eibar by creating an inhabited green space. Urban space and landscape merge into a building that, like a “ribbon”, extends naturally along the plot. Accessibility is solved, while feeding the area with uses -activity generators. These take over the urban space, erasing the boundaries and triggering a higher interaction with the city..

 

The program of uses adopted through a citizen engagement process is based on: two parking levels at the basement, a new market, a generous roofed square and two levels of multipurpose rooms; apart from service spaces such as restrooms and storage areas.

 

Upper urbanization. The walkable roofs of the building generate a big urban public space. Three different treatments are applied to the surfaces: “hard” surfaces, helping to the most dynamic circulations; “mixed” surfaces, as base for more static areas like benches and terraces; and “soft” surfaces, where different kinds of vegetation grow.

 

Multipurpose square’s roof. Considering its importance within the project, this roof has a special and relevant treatment. The material used for the covering is ETFE, a plastic material that contributes with a great transparency to the feeling of being outdoors, under the sunlight; and at the same time protecting the user from the bad weather inclemency.